SPAR's 7 klimaråd

I SPAR har vi fokus på at minimere vores klimapåvirkning. Det sker gennem løbende optimeringer i butikken med henblik på et mindre energiforbrug, ligesom vi arbejder på at minimere madspild. 

Vi fortsætter arbejdet i SPAR, men vi vil også gerne give vores kunder inspiration til, hvordan man kan tænke på klima, når man handler dagligvarer. Du kan finde vores klimaråd nedenfor.

SPARS 7 klimatips

Råd nr. 1: Følg kostrådene

Mange danskere følger ikke de officielle kostråd og spiser f.eks. mere kød, flere mejeriprodukter og mindre fuldkorn, frugt og grønt. Følger du de gængse kostråd, kan du både forbedre din sundhed og minimere kostens klimapåvirkning.
Se kostrådene her

Husk også, at vælge produkter som er mærket med Nøglehulsmærket, så ved du, at produktet lever op til de officielle kostråd.
Læs om nøglehulsmærket her

Vil du vide mere om de miljømærkninger, som du kan finde hos din lokale SPAR?
Læs mere her

Råd nr. 2: Spis mindre kød

Særligt oksekød og lam er syndere, når det gælder vores klima. Skifter du oksekød og lam ud med kylling, svinekød, fisk eller et vegetarisk alternativ, har det en positiv indvirkning på klimaet.

Råd nr. 3: Følg årstiden, og spis lokalproduceret frugt og grønt

I SPAR har vi altid et lækkert udvalg af årstidens frugt og grønt fra danske producenter. Ved at handle ind efter årstiden, kan du være med til at minimere den klimabelastning, der kommer fra transport fra fjerne lande eller fra varer, der er avlet i opvarmede drivhuse.

Råd nr. 4: Spis kartofler eller pasta fremfor ris

Kartofler er både sunde, mættende og generelt meget klimavenlige. Pasta er et godt alternativ set i forhold til klimaet. Produktionen af ris afgiver et betydeligt større klimaaftryk, end både kartofler og pasta.

Råd nr. 5: Undgå madspild

Vi kan alle bidrage til mindre madspild i hverdagen. Vi har et par bud, så du passer bedre på både klima og pengepung.

Hvis du f.eks. laver madplaner og tilhørende indkøbssedler, er det nemmere at handle målrettet ind til en hel uge. Du kan også tage rester fra aftensmaden med i madpakken.

Hold øje med holdbarhedsdatoen, så alle produkter bruges, inden de bliver for gamle - og husk på, at der er to forskellige definitioner af holdbarhed:

  • ”Bedst før” indikerer at man skal undersøge en vare for at vurdere, om den stadig er spiselig efter denne dato. Derfor er det en god idé at smage og lugte til varerne, inden de smides ud.
  • ”Sidste anvendelsesdag” fortæller hvornår en vare ikke længere er holdbar. Derfor skal man smide varer ud, som har overskredet datoen for sidst anvendelse.

Læs mere om SPARs bekæmpelse af madspild her

Råd nr. 6: Handl lokalt

Klimahensyn handler ikke kun om madvarer. Det er også vigtigt at overveje, hvordan indkøbet foretages. Ved at handle lokalt er det muligt at bruge cyklen eller gå til købmanden. 

Råd nr. 7: Drik vand fra hanen og undgå flaskevand

I Danmark er vi så heldige, at vi kan drikke vandet direkte fra hanen. Det er nemt og billigt, og så er det godt for klimaet. Klimapåvirkningen fra flaskevand kommer både fra produktionen og fragten fra producent til butik.

Miljø og sundhed

Miljø & Sundhed

Vil du læse mere om vores initiativer
Læs mere
;